PERGi õpilased käisid linde rõngastamas

PERGi õpilased käisid 3.-5. juunil Matsalu looduskaitsealal linde rõngastamas. Koos rõngastati seal pesitsevate kalakajakate tibusid. Loe artiklist õpilaste muljeid rõngastamiskogemusest.

 

 

Jõudsime juba varahommikul Kiideva külla, sõime baasis hommikust ja asusime Kakrarahu laiu poole teele. Loodusteadlane Tuul Sepp tegi meile kiire õppuse, kuidas linde rõngastada ja kuidas välitööde telefonidesse andmeid sisestada. Kui paari linnu peal olime rõngastamist proovida saanud, muutus see tegelikult väga lihtsaks. Päevad olid pikad: veetsime lindudega koos kaheksa tundi, sest pesi oli laiul kokku üle 2000 ja tibudega pidi keskendunult ümber käima. Samuti pidi laiul väga ettevaatlikult liikuma, et ühelegi pesale ega puhma alla peitunud tibule peale ei astuks. Päeva lõpus saabusime tagasi majja, sõime õhtusööki, veetsime koos aega ja valmistusime järgmiseks päevaks. 

 


Kalakajaka pesas on keskmiselt 3 muna. Lisaks tibude rõngastamisele pidime igapäevaselt linnumunade muutuseid üles märkima. Tegime märkmeid, kas munadesse on tekkinud praod, augud või on need lausa kaduma läinud. Saime teadlastelt teada huvitavaid fakte, näiteks et ainult üks kalakajaka tibu kümnest jääb ellu ehk 300-st tibust areneb kõigest 30 täiskasvanut.  

 


Ehkki kõik tibud olid väga armsad, oli siiski mul paar lemmikut. Pesade 576 ja 314 tibud läksid mulle väga hinge. Pesa 576 esimene tibu oli väga leplik ja lasi mul rahulikult rõnga jalga panna. Kui ta tagasi pessa asetasin, siis ta surus end mu peopesa vastu. Ma olin kummargil ning kui käe ära võtsin, siis ta jooksis mu alla varju ja kaitset otsima. Pesa 314 tibud olid aga täiesti vastupidised. Nad üritasid näksata ja elu eest mind ära ajada. Tavaliselt tibud rahunesid maha, kui neil tt peal hoida, aga nemad siplesid ja hammustasid. Lisaks põgenesid nad nii pea, kui käe ära võtsin. Lisaks oli veel üks tibu, kes mulle väga hästi meelde jäi. Tema pesakaaslast rõngastades tuli see kõnealune tibu minu juurde ja pressis end mu reie vastu. See läks mulle nii hinge, et väike pisar tuli ka silma. Ma ei suutnud kaua aega selle koha pealt liikuda.  

 


Kokku on teadlased ja vabatahtlikud rõngastanud juuni alguseks Kakrarahul üle 2500 merelinnu, perglased kolmekesi – Jan, Helena ja Laura -  rõngastasid igaüks kolme päevaga umbes 280 tibu. 

Uurimisprojekti infoga saab lähemalt tutvuda siin.

 

Tekst: Helena Kõve, Jan Erik Jaeski

Fotod: Jan Erik Jaeski

Add Your Heading Text Here